Leffe Kerst van ’t vat !

Leffe Kerst van ’t vat !

Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.

Leffe Kerst heeft een alcoholvolumevan 6,6 vol. % alc, de kleur is diep herfstbruin met rijkelijk wit schuim, 'smeuïg' staat er op het etiket. De neus is kruidig, met een beetje kaneel

De smaak en afdronk is volmondig, unieke balans tussen zoet en bitter, kruiden zijn aanwezig maar overheersen niet, de afdronk is fruitig droog en zindert lang na.

Helemaal geen zoetekauwenbier, dit is een echte winterwarmer met veel smaak en toch niet te veel alcohol. De aloude traditie om voor het kerstbier de beste gerst en hop te gebruiken is hier niet ver weg. InBev levert hier als grote bierbrouwer zijn visitekaartje als goede brouwer af, daar is geen discussie over. Het bier doet ons terugdenken aan die goeie ouwe 'vieille cuvée' die ze enkele jaren geleden hebben afgevoerd. Maar dan met minder alcohol : een smaakvol bier brouwen met weinig alcohol

De oorsprong van Leffe en de abdij van Leffe

De abten van Leffe danken hun herkomst aan de norbertijnen, die de leer van St. Augustinus volgen. Deze orde van premonstratenzers werd naar de Leffe-vallei gestuurd. De vallei ligt tussen twee rivieren, de Leffe en de Maas. Men had hier twee kerken gebouwd in 1060. In 1152 schonk graaf Hendrik de Blinde van Namen beide kerken en het bijhorende land aan de nabijgelegen Abdij van Floreffe, die in 1200 de Abbaye Notre-Dame de Leffe werd. De norbertijnen waren enthousiast toen ze op de plek een heldere en zuivere mineraalwaterbron aantroffen. In 1240 werd dit water de basis voor Leffe. De abdij kocht en kreeg nieuwe landerijen waaronder een hopveld, een molen en bakkerij.