Gordon Finest Gold

Gordon Finest Gold

Gordon Finest is een Belgisch bier van John Martin. Het wordt te Edinburgh gebrouwen door Scottish & Newcastle voor John Martin

Gordon Finest Gold is een goudblond, briljanthelder tot de laatste druppel wegens niet nagegist, bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 10%, mooi wit maar vrij grof schuim. Het karamelzoete overheerst, alhoewel ook alcohol waarneembaar is, aangevuld met een naar tabak verwijzende rokerigheid. Ook in de smaak blijft zoet het hoge woord voeren, samen met de warmte van de alcohol. De afdronk is dan weer eerder pikant.

Gordon Finest Beers is een verzamelnaam voor een reeks Gordon Finest bieren die sinds begin vorige eeuw worden gebrouwen door Brouwerij John Martin. De naam “Gordon” werd reeds op 4 januari 1924 gedeponeerd door John Martin. De naam “Gordon” is een eerbetoon aan de historisch belangrijke Schotse Gordon-clan, die onder meer in de 13e eeuw nog meevocht met Lodewijk IX van Frankrijk. Een aantal jaren later ontving Adam Gordon van Robert I van Schotland een landgoed te Aberdeenshire. Het embleem van de bieren is een distel, symbool van Schotland, op een Schotse tartan, het blazoen van de clan. Het typische Gordon-glas is eveneens in distelvorm. Hoewel de naam “Gordon Finest” en nog meer het oorspronkelijke “Gordon’s Scotch” Engels of Schots aandoet, is het bier daar onbekend.