Gouden Carolus Classic

Gouden Carolus Classic

Gouden Carolus is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Het Anker te Mechelen.

Gouden Carolus Classic is een robijnrood bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,5%. Door de hoge densiteit (19° Plato) wordt het geklasseerd bij de speciaalbieren. De smaak is zeer vineus, verwarmend door de alcohol en voorzien van een mooie balans tussen zoet en (gebrand) bitter.

Het wordt gebrouwen volgens een recept uit de jaren ’60. Voor het gebotteld wordt, worden nog vergistbare suikers toegevoegd om gedurende 10 dagen een tweede gisting op gang te brengen. Daarna duurt het nog 3 maanden voor het verkocht wordt. Het bier is 3 jaar houdbaar. Gouden Carolus Classic is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) erkend als streekproduct.

Dit Mechels bier is vernoemd naar keizer Karel V en met name naar de gouden muntstukken uit de 16e eeuw met de beeltenis van Keizer Karel op.

In 2010 won Gouden Carolus Classic goud op de World Beer Awards in de categorie “Europe's Best Abbey/Trappist Dark Ale”. Bovendien werd het ook uitgeroepen tot “World's Best Abbey/Trappist Dark Ale