Guinness

Guinness

Guinness, officieel St. James' Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin, Ierland. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Het bijna zwarte bier heeft een complexe geur van het geroosterde mout die doen denken aan koffie en daarnaast tonen van tabak, cacao en walnoten. De smaak is krachtig en vol, die verder licht bitter en droog is. Daarna komen tonen vrij van chocolade, hout en toast. Een vriendelijke afdronk die blijft hangen.

Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness Book of Records. Oorspronkelijk was het bedoeld om gespreksstof te leveren in cafés (natuurlijk bij een goed glas Guinness). De brouwerij wordt zelf in het boek genoemd als de grootste brouwerij ter wereld.

In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. Guinness heeft hiervoor goede afspraken met de Ierse regering moeten maken, aangezien het nationale symbool niet verward mocht worden met de harp van Guinness. De Guinness-harp is daarom gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.