Leffe 9°

Leffe 9°

Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.

Leffe Rituel 9° (9% vol. alcohol) is een mooi, koperkleurig bier met hoge gisting. De krachtige aroma’s geven dit bier een intens, uitgesproken karakter. Vanaf de eerste slok Leffe Rituel 9° weet je dat je van een echt abdijbier proeft. Gebrouwen volgens eeuwenoude regels schrijft dit koperkleurig bier zijn karakter toe aan de kwaliteitsvolle ingrediënten en aan zijn hoge gisting. Daarna ontwikkelt het een pittige, uitgesproken smaak, gekenmerkt door bittere en fruitige kruiden die mooi in evenwicht zijn. Al snel wordt het drinken van zo’n Leffe Rituel 9° een echt ritueel. Een bier dat speciaal voor kenners werd ontwikkeld.

Het Leffe-gamma is een van de belangrijkste merken geworden van de Inbev-groep. In haar merkenstrategie is het thans een global specialty brand. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt voor het merk.

De abdij van Leffe is middels de vennootschap Brasserie de l'Abbaye de Leffe slechts houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe.

Tegenwoordig staat er naast de abdij een Leffemuseum.

De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Delen van de abdij werden verkocht en de brouwerij kwam in handen van Joseph Georges en Alexandre Fissiaux. Vanaf 1813 veranderde de abdij veelvuldig van eigenaar. Het brouwen ging nog door tot 1809.

In 1952 kwamen de toenmalig abt van de heropgerichte noodlijdende abdij, Cyriel Nys, brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.

In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.

De Leffe Tripel werd bij wijze van uitzondering tussen 1977 en 1996 geproduceerd bij Brasserie du Bocq in Purnode en daarna in de Brouwerij van Hoegaarden.