Leffe Radieuse

Leffe Radieuse

Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.

Leffe Radieuse, met een alcoholpercentage van 8,2%, is een amberkleurig abdijbier, rijk aan aroma’s en heerlijk verfijnd. Een heel complex bier voor de echte fijnproevers. Dit abdijbier met hoge gisting is het resultaat van meerdere eeuwen vakkennis. Rijk en uitgebalanceerd met een uitgesproken bittere smaak, die te danken is aan het gebruik van verschillende soorten hop. Toetsen van citrusvruchten, koriander en kruidnoot bieden een mooi evenwicht voor de karaktervolle smaak van deze Leffe Radieuse. Verrassend, origineel en met een heerlijke afdronk. De unieke, herfstbruine kleur trekt het oog – en de smaakpapillen.

Het Leffe-gamma is een van de belangrijkste merken geworden van de Inbev-groep. In haar merkenstrategie is het thans een global specialty brand. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt voor het merk.

De abdij van Leffe is middels de vennootschap Brasserie de l'Abbaye de Leffe slechts houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe.

Tegenwoordig staat er naast de abdij een Leffemuseum.

De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Delen van de abdij werden verkocht en de brouwerij kwam in handen van Joseph Georges en Alexandre Fissiaux. Vanaf 1813 veranderde de abdij veelvuldig van eigenaar. Het brouwen ging nog door tot 1809.

In 1952 kwamen de toenmalig abt van de heropgerichte noodlijdende abdij, Cyriel Nys, brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.

In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.

De Leffe Tripel werd bij wijze van uitzondering tussen 1977 en 1996 geproduceerd bij Brasserie du Bocq in Purnode en daarna in de Brouwerij van Hoegaarden.