Leffe Tripel

Leffe Tripel

Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.

Leffe Tripel, met een alcoholpercentage van 8,5%, is een authentiek blond abdijbier met karakter, dat nagist in de fles dankzij het hoge gehalte aan gist. Een bier met een rijkgeschakeerd aroma. Dit blond abdijbier met hoge gisting, dat van nature troebel is, verrast op meerdere niveaus. Het evenwicht tussen bitter en zoet is magistraal, net als het aromatisch boeket, waar banaan, perzik, rijpe ananas en kruidige noten inzitten, waaronder de subtiele combinatie van koriander en sinaasappel. Wie een sterkere smaak verkiest, houdt het glas best schuin bij het uitschenken van de Tripel, zodat ook het bezinksel erbij wordt gegoten. Wie van een zachtere, zoetere smaak houdt, giet dan niet de hele inhoud in het glas

Het Leffe-gamma is een van de belangrijkste merken geworden van de Inbev-groep. In haar merkenstrategie is het thans een global specialty brand. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt voor het merk.

De abdij van Leffe is middels de vennootschap Brasserie de l'Abbaye de Leffe slechts houder van het intellectueel eigendom op de naam Leffe.

Tegenwoordig staat er naast de abdij een Leffemuseum.

De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-Médart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Delen van de abdij werden verkocht en de brouwerij kwam in handen van Joseph Georges en Alexandre Fissiaux. Vanaf 1813 veranderde de abdij veelvuldig van eigenaar. Het brouwen ging nog door tot 1809.

In 1952 kwamen de toenmalig abt van de heropgerichte noodlijdende abdij, Cyriel Nys, brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.

In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. Tegenwoordig wordt Leffe gebrouwen bij de brouwerij van Stella Artois in Leuven.

De Leffe Tripel werd bij wijze van uitzondering tussen 1977 en 1996 geproduceerd bij Brasserie du Bocq in Purnode en daarna in de Brouwerij van Hoegaarden.