Mont des Cats

Mont des Cats

Mont des Cats wordt sinds juni 2011 gebrouwen voor de abdij op de Katsberg te Godewaarsvelde in de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay.

Mont des Cats, de achtste (en enigste Franse) trappist, is van hoge gisting, amber tot lichtbruin van kleur met een rode schijn en een dikke beige schuimkraag, en een alcoholpercentage van 7.6%.
We ruiken vooral fruitige, zoete mouten, karamel, gist en zelfs een beetje hop op de achtergrond.
Eens genipt proeven we appelsien en vrij weinig citrus, karamel, geroosterde mout en er komt een aangename hopbittere toets naar boven. De nasmaak is vrij droog en heeft bittere noties. Een zeer aangename trappist.

De Abbaye de Ste-Marie de Mont des Cats ligt op een mooie, groene heuvelrug net over de grens in Frans Vlaanderen. Het is een streek die de fervente wandelaars ongetwijfeld al eens zijn gaan verkennen (if not: zeker doen dan). Vroeger werd er in de abdij van de Catsberg ook bier gebrouwen, maar de installaties werden op het eind van de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd.

Nu, een kleine 100 jaar later, is er naast de trappistenkaas ook terug een bier: Mont des Cats. Maar in tegenstelling tot vroeger, wordt het vandaag in België gebrouwen de abdij van Scourmont. Abdij van Scourmont? Juist ja, dat is de abdij waar er ook Chimay gebrouwen wordt.