Orval

Orval

Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen. Het bier is een buitenbeentje binnen de familie van de trappistenbieren, en van de Belgische bieren in het algemeen: er is slechts één variant algemeen verkrijgbaar, en deze is een relatief licht bier dat herinnert aan een Engelse ale.

Orval wordt gebotteld in de 33-cl flesjes die nog zijn ontworpen door Henri Vaes, de architect van de abdij, en heeft een stamwortgehalte van 13,4°plato.

De geëtiketteerde 6,2% alcohol is een gemiddelde: in het verleden werd de sterkte al eens onderschat, terwijl de nagisting op fles soms voor hogere alcoholpercentages zorgt.

Het wordt aanbevolen het bier op een temperatuur van om en bij de 15° Celsius te bewaren én te serveren.

Jonge Orval, net uit de brouwerij, heeft een hoppig en verfrissend aroma en smaak, naast fruitige toetsen.
Op een leeftijd van vier tot vijf maanden krijgt het een enorme schuimkraag. De fruitigheid ruimt plaats voor een zurigheid; bijna alle restsuikers zijn verdwenen. Vanaf zes maanden krijgt het door het samenspel van de gisten "wilde" (Brettanomyces-)karakteristieken en hints van melkzuur en citroenzeste. Wanneer het bier een jaar oud is, heeft het een droge bitterheid.
Het bier kan hierna nog lang gehouden worden, maar zal aan hoppige frisheid verliezen.
Het wordt aanbevolen het bezinksel met de gist apart te serveren.

Op het etiket staat een forel met een gouden ring in de bek. Het etiket is de illustratie van de legende van de stichting van de Abdij van Orval. Een jonge edele dame was namelijk haar verlovingsring in een bron op het domein van Orval verloren. Ze bad tot God om haar ring terug te krijgen. Toon dook er plotseling een forel op met de ring in de bek. Uit dankbaarheid schonk deze dame het stuk land aan geestelijken die er de abdij van Orval bouwden.