Rochefort 6

Rochefort 6

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen.

Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc. wordt gebrouwen met bronwater van binnen de abdij. Broeder Pierre gebruikt 2 mout- en 2 hopsoorten. Dit geeft de speciale Rochefort-smaak. Rochefort 6 rust na het brouwen nog 6 weken vooraleer het klaar is voor consumptie. De officiële houdbaarheid van het bier is 5 jaar.

Rochefort 6 wordt dus relatief weinig gebrouwen, het maakt slechts 1 % van de totale productie uit. De laatste jaren heeft de 10 enorm aan populariteit gewonnen (doordat de Westvleteren bieren zo moeilijk te bekomen zijn wordt deze vaak als alternatief gekocht.)

De kleur van de 6 is minder donker dan die van zijn soortgenoten en neigt naar koper voor mij is het eerder donkeramber tot roodbruin, met een mooie dikker romige, gebroken-witte schuimkraag. Aroma is beetje zoet, gist, moutig en fruitig, zelfs in de verte een alcoholtoets waar te nemen. Het bier heeft een groot karakter maar is iets minder dik en rijk dan zijn 2 broers. De smaak is zacht en fruitig, lichtjes kruidig, moutig, zoet ook want het heeft een beetje caramel (met wat candijsuiker ?) en op het einde komt de bitterheid opsteken